Кулинария за диабетици Форуми Кулинария за диабетици
да си хапнем вкусно и здравословно
 
 Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   Потребителски групиПотребителски групи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Нещо което може би ще е полезно за всички

 
Създайте нова тема   Напишете отговор    Кулинария за диабетици Форуми -> За диабета
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Ламбо
кандидат кулинар
кандидат кулинар


Регистриран на: 04 Окт 2007
Мнения: 3

МнениеПуснато на: Вто Дек 04, 2007 9:50 pm    Заглавие: Нещо което може би ще е полезно за всички Отговорете с цитат

Математиката на диабетика
Характерната черта на диабета е отразена в неговото наименование - захарен. А диабет в превод от гръцки означава «изтичаща захар». Става въпрос за организма, който извежда заедно с урината голямо количество неусвоена захар - глюкоза. Организмът не може да усвои тази захар в два случая:
• Когато има остър недостиг на инсулин, хормонът, който се произвежда от задстомашната жлеза и преработва захарта в кръвта.
• Когато клетките в организма губят чувствителност към инсулина: те, както казват медиците, стават резистентни.
Опитните лекари твърдят, че храната е единственият лечебен фактор при леките форми на диабета. Дори е възможно с правилно хранене да се преодолеят и средните форми на това заболяване, а с по-голяма упоритост може да се намали дозата на инсулина и при по-тежките случаи.
Всеки от нас сигурно има познати, които с правилно хранене са успели да поставят диабета си под пълен контрол. А тези, които са се оставили единствено в ръцете на медицината и се на-дяват на все по-нарастващите дози инсулин, получават сериозни усложнения и умират преждевременно.
МАТЕМАТИКА ЗА ДИАБЕТИКА
При всичките ограничения в храната болният трябва да продължи да бъде абсолютно
пълноценен
Това значи, че организмът на диабетика трябва да получава в достатъчни количества белтъците и сложните въглехидрати (нишесте и растителна целулоза). За сметка на тях обаче трябва да се намалят до минимум простите захари {глюкоза, фруктоза, захароза) и наситените мазнини. Необходими са му: витамини, минерални вещества, антиоксиданти, наситени мастни киселини и др.
Болният от диабет трябва да яде по-малко, на за сметка на това - по-често - най-малкото по 5-6 пъти на ден.
ВНИМАНИЕ! За да не пълнее, на диабетика ще му се наложи да се заеме с математиката - да изчислява приходите и разходите на калориите, които са враг номер 1 за болните. Те изчисляват калориите, които всеки ден приемат в хлебни единици (една хлебна единица е равна на 12 г глюкоза). За едно денонощие на организма са необходими от 18 до 24 хлебни единици.
Тоест:
• Закуска - от 9 до 10 хлебни единици.
• Обяд - от 6до 7 единици.
• Втора и следобедна закуска - не повече от 1-2 единици.
• Вечеря – от З до 4 единици.
За количествата конкретни продукти съществуват специални таблици и не се налага болният да смята калориите на храната, която приема. Например: две супени лъжици картофено пюре или едни варен картоф, две супени лъжици обесена каша и 1 филийка ръжен хляб с дебелина сантиметър и половина са общо 1 хлебна единица. Но главният критерий за правилното хранене на диабетика е нивото на захарта в неговата кръв. Ако нейното ниво не се повишава, а точно обратното - започва по малко да намалява, значи това е правилният път - открили сте своята точна диета и сте спрели развитието на болестта.
Източник: http://www.lekar.bg/hranene-12/info-90
Гликемичен индекс на продуктите
Концепцията за гликемичния индекс (ГИ) е разработена от Д-р Дейвид Дженкинс и сътрудници в Университета Торонто (Канада) и показва с каква скорост храната повишава нивото на кръвна захар. Препоръчват се храни, чийто ГИ е по-нисък, тъй като те покачват кръвната захар по-плавно и за по-продължително време. Храните с висок ГИ като картофеното пюре, сладката или мармаладите повишават бързо кръвната захар и това води до повишаване на инсулиновите нужди. Освен ГИ трябва да се взема предвид и съдържанието на мазнини в отделните хранителни продукти. Възможно е храни с нисък ГИ да са богати на мазнини. Затова тези храни също не са за препоръчване.
Системата на хлебните единици улеснява избора на желаната храна. Тя приравнява всички храни, съдържащи 12 грама въглехидрати. Така например 1/2 филия хляб = 250 мл прясно мляко = 1 малък варен картоф = 1 малка ябълка = 1/2 банан. Всички храни съдържат по 12 грама чисти въглехидрати.
ВАЖНО: 1 хлебна единица (ХЕ) = 12 грама въглехидрати
Списък с продукти и техния гликемичен индекс:
1 ХЕ Глюкоза 100
1 ХЕ Малтоза 105
1 ХЕ Фруктоза 20
Плодове
1 ХЕ (70 г) Грозде 46
1 ХЕ (80 г)Банани 56
1 ХЕ (100 г) Вишни 22
1 ХЕ (160 г) Ягоди 40
1 ХЕ (130 г) Малини 45
1 ХЕ (140 г) Къпини 42
1 ХЕ (90 г) Череши 22
1 ХЕ (90 г) Черни боровинки 50
1 ХЕ (140 г) Праскови 42
1 ХЕ (120 г) Кайсии 57
1 ХЕ (80 г) Сини сливи 39
1 ХЕ (210 г) Диня 72
1 ХЕ (130 г) Пъпеш 65
1 ХЕ (70 г) Смокини 61
1 ХЕ (130 г) Киви 52
1 ХЕ (130 г) Портокали 43
1 ХЕ (150 г) Мандарини 45
1 ХЕ (150 г) Грейпфрут 25
1 ХЕ (100 г) Ябълки 38
1 ХЕ (100 г) Круши 38
Зеленчуци, варива
1 ХЕ (50 г) Варен зрял фасул 29
1 ХЕ (50 г) Варена леща 30
1 ХЕ (130 г) Зелен грах консерва 47
1 ХЕ (45 г) Сушена соя 16
Хляб, зърнени храни, тестени изделия, картофи
1 ХЕ (25 г) Пшеничен хляб, бял 72
1 ХЕ (25 г) Типов хляб 64
1 ХЕ (25 г) Ръжен хляб 41
1 ХЕ (15 г) Сухар 70
1 ХЕ (20 г) Геврек 62
1 ХЕ (20 г) Макова кифла 67
1 ХЕ (50 г) Варени макарони 46
1 ХЕ (50 г) Спагети 38
1 ХЕ (20 г) Овесени ядки 48
1 ХЕ (15 г) Корнфлейкс 83
1 ХЕ (50 г) Варен ориз, бял 45-70
1 ХЕ (50 г) Варен ориз, кафяв 60
1 ХЕ (15 г) Пуканки 55
1 ХЕ (60 г) Варена царевица 56
1 ХЕ (90 г) Картофено пюре 83
1 ХЕ (75 г) Варени картофи 73
1 ХЕ (35г) Пържени картофи 75
1 ХЕ (15 г) Брашно, грис, нишесте 75
Мляко, ядки, захар
1 ХЕ (250 мл) Прясно мляко 30
1 ХЕ (250 мл) Кисело мляко 14
1 ХЕ (100 г) Плодово кисело мляко 36
1 ХЕ Сладолед 36
1 ХЕ (90 г) Орехи < 25
1 ХЕ (90 г) Лешници < 25
1 ХЕ (60 г) Бадеми < 25
1 ХЕ (60 г) Фъстъци < 20
1 ХЕ (40 г) Кестени 65
1 ХЕ (25 г) Мармалад 51
1 ХЕ (15 г) Пчелен мед 72
1 ХЕ (30 г) Шоколад 49
1 ХЕ (12 г) Захар 65
Източник: http://www.diabetinfo.com/default.aspx?handle=53&aid=85

Тук има таблица на основните продукти, указващо тяхното съдържание.http://209.85.135.104/search?q=cache:HfgjukQBgu0J:bgtrener.com/kazakapic/tablica_hrani.xls
Поради големия обем на таблицата нямаше как да я копирам, съжалявам.

а тук една допълнителна таблица:

МЕСО И РИБА КАЛОРИИ ЗА 100 Гр
Консервирана Аншоа 300
Средно изпържен Бекон 500
Средно изпечен Бекон 380
Говеждо Печено 280
Говеждо замразено (за бургери) 280
Пиле 200
Прясна Треска 100
Треска на парченца (по заведенията) 200
Пресни Раци 110
Патица Печена 430
Риба на плочки 200
Риба на филиики 220
Шунка 280
Прясна Треска-Хадок 110
Свински Бут 240
Прясна Херинга На скара 200
Бъбреци 160
Пушена Риба 120
Черен Дроб 150
Пастет от Черен Дроб 300
Печено Агне 300
Варени Омари 100
Скумрия 300
Печен Фазан 200
Консервирана Сардела 140
Скариди 100
Свинско 290
Пай със Свинско 450
Заек 180
Прясна Съомга 180
Консервирани Сардини в Олио 220
Сардини в доматен сос 180
Свински наденички - пържени 320
Свински наденички на скара 280
Пай с месо и бъбречета 350
Прясна Пъстърва 120
Риба Тон Консервирана с вода 100
Риба Тон Консервирана с олио 180
Пуйка 160
Телешко Месо 240

ЯДКИ КАЛОРИИ ЗА 100 Гр МАЗНИНИ ЗА 100 Гр
Бадеми 610 56гр
Бразилски Ядки 679 68гр
Кашу 615 50гр
Кестени 175 3гр
Кокос 626 65гр
Лешници 659 64гр
Фъстъци 570 46гр
Фъстъчено Масло 630 54гр
Орехи 680 70гр
Шам Фъстък 340 30гр

ПЛОДОВЕ И ЗЕЛЕНЧУЦИ КАЛОРИИ ЗА 100 Гр
Ябълка 44
Банан 65
Печен Фасул 80
Пресен Фасул (сварен) 130
Къпина 25
Броколи 32
Зеле (варено) 20
Морков (варен) 25
Карфиол (Цветно Зеле) 30
Целина (варена) 10
Череша 50
Тиквичка 20
Краставица 10
Фурма 235
Грозде 62
Грейпфрут 32
Киви 50
Праз Лук (сварен) 20
Леща (варена) 100
Маруля 15
Пъпеш 28
Гъби (сурови) 15
Гъби (варени) 12
Гъби (пържени) 145
Маслини 80
Лук (варен) 18
Червен Лук (стар) 33
Червен Лук (пера) 25
Лук (пържен) 155
Портокал 30
Грах 148
Грах (варен) 120
Праскова 30
Круша 38
Пипер 16
Ананас 40
Слива 39
Спанак 8
Ягоди 30
Сладка царевица 130
Сладка царевица на кочан 70
Домат 20
Домат (черешка) 17
Доматено пюре 70

МАЗНИНИ И СЛАДКИ КАЛОРИИ ЗА 100 Гр
Мазнини 900
Бомбайски микс 500
Масло 750
Дъвка -
Шоколад 500
Рибено масло 900
Царевични пръчки 500
Чипс 500
Мед 280
Конфитюр 250
Свинска мас 890
Маргарин 750
Марс (1 блокче) 480
Слънчогледови семки 900
Пуканки 460
Захар 400
Сироп, петмез 300
Карамел, лакта 400

ШОКОЛАДОВИ ДЕСЕРТИ Калории за Блокче
Аеро шоколад 200
Баунти 133
Яйчен крем 168
Крънчи 186
Млечен Крънч 158
Кит Кат 110 (2 парчета)
Лаян 220
Марс 127
Милки 150
Милки уей 130
Сникърс 149
Карамелизирани ядки 190
Баклава 180
Туйкс 270 (2 парчета)
Йорки 300

ХЛЕБНИ ИЗДЕЛИЯ КАЛОРИИ ЗА 100 Гр
Бисквити 480
Портокалов Кейк 370
Бял хляб 240
Черен хляб 220
Корнфлекс 370
Препечени питки 198
Палачинки (с плодово сладко) 500
Макарони (варени) 95
Мюсли 390
Обикновена юфка (варена) 70
Паста (варена) 110
Овесени Ядки (с вода) 55
Картофи (варени) 70
Картофи (пържени) 140
Ориз (бял, варен) 140
Rice ( Brown ) 135
Оризови хлебчета 373
Спагети (варени) 101

ЯЙЦА КАЛОРИИ ПРОТЕЙН
Сурово Яйце 75 6g
Яйце (сварено) 80 6g
Яйце (пържено в олио) 120 6g
Бъркани (2 яйца и мляко) 170 14g
На очи (1 яйце) 80 6g
Яйца по Шотландски 140 7g
Омлет 128 10g
Омлет със Сирене 240 17g
Белтъци със захар (Целувки) 360 7g
Патешко Яйце 170 15g
Яйце от пъдпъдък 20 2g
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Кулинария за диабетици Форуми -> За диабета Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

 
Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Translation by: Boby Dimitrov